En drömsk vävnad

En drömsk vävnad

Foto: Kerstin Engstrand

Vad är en drömväxt? Jo, en som inte bara har spännande och vackra blommor utan också vackra blad och dessutom är synnerligen odlingsvärd för sin friskhet och sina fina fröställningar. Höstsilveraxets olika bladschatteringar, från beslöjat grönt till nästan blåsvart grönt, vävs här samman med bordeauxröd stjärnflocka ’Claret’, karamellsöt pipört och blålila stäppsalvia  ’Mainacht’. och är det en drömplanteringen så är den förstås skapad av Piet Oudolf, just denna i sällskap med Arne Maynard.

Stjärnflockan har många goda egenskaper. Den är ett pålitligt och lättplacerat sällskap i rabatten men även fin som snittblomma. Den är en utmärkt s k vävarväxt, då den är lätt att blanda med andra växter. Pröva den exempelvis med det ettåriga sirliga svansfjädergräset. Eller med rosor. Varje blomstjälk är förgrenad och bär flera skira blomflockar. Stjärnflockan finns i vitt, gräddfärgat, rosa, vinrött och vitgrönt. ’Claret’, ’Lars’ och ’Hadspen Blood’ är mörkt röda med mörka stjälkar och blad. ’Roma’ har starkt rosafärgade blommor. Den rika huvudblomningen infaller i juni–juli, några enstaka blommor kan finnas ända in i september. Klipp bort vissna blomstjälkar, det lockar plantan att bilda nya blommor. Bladen är flikiga och i de flesta fall friskt gröna och glänsande. Brokbladig stjärnflocka finns också. Vackrast blir den om den får växa i soligt eller halvskuggigt läge. Den trivs i de flesta mullrika jordar, gärna näringsrika och fuktighetshållande. Beroende på sort blir stjärnflockan 40−70 cm hög.

Det finns flera sorter av höstsilverax i gruppen Atropurpurea; ’Braunlaub’, ’Brunette’ och ’White Pearl’ är några. De blir ca 140 cm höga och blommar i augusti med silverfärgade gracila spiror som doftar. En synnerligen bra perenn som man har glädje av långt före blomningen, för bladen är så vackra, fint flikiga, matta och som gjorda att skapa kombinationer med. Vinröda eller strimmiga tulpaner passar fint till.

Av Kerstin Engstrand