World Expo 2015: Coca-Cola blir allt grönare

World Expo 2015: Coca-Cola blir allt grönare

Ja, det är äkta mossa! Foto: Kerstin Engstrand

Taket till Coca-Colas paviljong på Expo 2015 var täckt med växter, torktåliga som skulle klara Milanos sommarhetta. Växter valdes då de bidrar till att inomhustemperaturen blir lägre, och därmed krävdes mindre energi att kyla ner deras paviljong, sommaren i Milano är varm och 2015 bjöd även hösten på verklig hetta.

Och inomhus fanns en grön nyhet, säkert placerad i en låst monter. 2015 firade den klassiska Coca-Cola flaskan 100 år. En flaska som bland annat har haft en svensk designer. En svensk från Kungälv har spelat en viktig roll i den välkända flaskans design. 1915 fick Coca-Cola-flaskan sin unika kurviga form. Det var glasingenjören Alexander Samuelsson som samma år fick patent på flaskan. Som förebild för formen hade han kakaofrukten.

Och på Expo 2015 passade man på att visa upp sin senaste miljölösning, ”100 % PlantBottle”, den första helt återvinningsbara PET-flaskan gjord helt av växtmaterial.

Att drycker säljs i PET-flaskor tar vi idag för givet. PET har ersatt glas, och flaskorna är både billigare att tillverka och transportera. Lika självklart är det att lämna in flaskorna för pant. De insamlade PET-flaskorna mals ner till flingor, som förstås rengörs noga innan användning. Därefter används flingorna för att tillverka nya plastprodukter. Plasten upphettas till en temperatur över 300 °C och när den smält formas den genom formblåsning till nya flaskor.

PET, det är en förkortning av polyetylentereftalat, flaskorna görs av en blandning av syra och alkohol.

Sedan miljömötet 2009 i Köpenhamn, där den första delvis ekologiska Coca-Cola-flaskan presenterades, har Coca-Cola tillverkat plastflaskor där materialet delvis kommer från sockerrör. Det är i Brasilien, som vanligen associeras främst kanske till köttproduktion, kaffe, färsk mango och apelsiner, som sockerrören odlas men även restprodukter från sockerrörsodlingar i Indien lär användas. I framtiden hoppas Coca-Cola att även andra restprodukter som fruktskal och bark kanske kan användas. Redan från start 2010 fanns den första ”PlantBottle” i nio länder, och sedan dess har mer än 2,5 miljarder ”PlantBottle”- flaskor tillverkas. I Sverige finns Coca-Cola i 0,5 liter flaskor i denna första “PlantBottle”. Men de flaskorna innehåller enbart till 22,5 viktprocent växtersatt del, målet är att ersätta resterande 77,5 %, men att helt tillverka en 100 % återvinningsbar av växter producerad flaska är inte lätt.

Men nu är den gjord!
w183302
Foto: Kerstin Engstrand

 

Flaskan ser ut som en helt vanlig PET-flaska. Det är etanol man framställt ur sockerrören. Den trånga sektorn har varit syran, och hur en 100 % av växter producerad flaska ska kunna återvinnas på bästa sätt då den idag inte bör återvinnas med ”vanliga” PET-flaskor.

Att man valt sockerrör från Brasilien beror på att etanolen som framställs där, av EPA (Environmental Protection Agency) har klassats som ”Advanced Renewable Fuel”. De brasilianska odlingarna kräver mycket mindre bevattning än andra platser. Det räcker i stort sett med det regnvatten som erhålls. Viktigt är också att odlingen inte konkurrerar med andra odlingar för föda, och att odlingarna gödslas med organiska ämnen. I dag får man även elektricitet när man bränner restprodukterna.

De brasilianska myndigheterna har infört ett program där det är olagligt att odla sockerrör i exempelvis Amazonas. Man har även begränsat andelen brasiliansk mark som får användas till sockerrörsodling till 7,5 %. Växtföljd används, varje år ersätts ca en femtedel av sockerrörsodlingen med andra grödor, som bönor och jordnötter.

Läs också om Expo 2015:s chickaste klänning.

Och inte bara Coca-Cola verkar för denna utveckling, företaget har också hjälpt Heinz med framställandet av växtbaserade ketchupflaskor och bilfabrikanten Ford som använder materialet i bilsäten.

w112_1810
Sockerrörsfält. Foto: Kerstin Engstrand

 

Av Kerstin Engstrand

Läs också om vertikala odlingar på EXP0 2015.