Glasrabarber, driva rabarber, en skön och lätt konst
Mästerkockarnas favorit, glasrabarber kan du lätt göra själv. Allt du behöver är en mörk hink, kruka eller tunna samt en stor sten som håller hinken på plats och förstås en rabarberplanta. Glasrabarber är helt enkelt rabarber man drivit upp i mörker. En rabarber som i sin desperata jakt efter ljus sträcker sig uppåt och blir till en verklig delikatess.
Växter som får växa upp i mörker blir långa och smala. Just rabarber får en annorlunda smak när de drivs, de blir mindre sura och mycket mjälla. En exklusivitet som är svårt att få tag på om man inte odlar själv.
Självklart tar drivningen bort lite av plantans kraft, den behöver ljus för att må bra. Därför ska du aldrig skatta alla stjälkar på en driven planta, låt några vara kvar. Efter skörden, ge rikligt med vatten och gödsla. Allra helst ska också plantan som driva även vara väl gödslad året innan. Om inte, så vattna upp den rejält med gödselvatten, det vill säga flytande näring tillsatt i vattnet, en vecka innan du sätter över hinken.
Från det att du sätter över hinken tills stjälkarna nästan spränger sönder den tar det cirka 1- 2 veckor, allt beroende på dygnstemperaturen förstås.
I Storbritannien är denna ”forced rhuarb” en ädel konst, särskilt i området runt Wakehurst.
Ja där har man till och med rabarberfestival när de drivna rabarberna är som bäst.
Text och foto: Kerstin Engstrand