Minnen från Kanarieöarna

Minnen från Kanarieöarna

Cineraria lyser upp i uterummet. Foto: Blomsterfrämjandet

Du har säkerligen sett den på någon av dina resor utomlands, den växer vild på Kanarieöarna. Cineraria är en läcker växt, och det har man länge ansett. För den har fått det vetenskapliga namnet Pericallis x hybrida. Pericallis kommer av grekiskans perikaller som betyder vacker. Cinerarian  passar i kombinationer och den passar att växa helt ensam. Dessutom stormtrivs sorterna i serien Senettii trivs även utomhus – men först när järnnätterna har passerat. Du kan även ha den som vanlig krukväxt inomhus. Då vill den gärna stå på en sval plats.

Sorterna i Senettii-serien har färgstarka prästkrageliknande blommor. Rosa, starkt koboltblått och lavendelfärgade nyanser är några färgtoner som man lätt frestas av. Prova med att samplantera en eller flera cinerarior med penséer, ranunkel, alunrot, tusensköna, primula eller gyllenlack och du kommer inte att ångra dig!

Cineraria vill ha jämnt fuktig jord och regelbunden vattning men trivs inte om jorden blir för blöt. Allra längst och finast blomning fås vid en ljus och sval placering.