Nordiska Trädgårdar 2016: Balkongerna

Nordiska Trädgårdar 2016: Balkongerna

Foto: Kerstin Engstrand

Balkongutställningen har funnits sedan mässan var i Sollentuna, och den tillkom på initiativ av mig då mässan saknade konkret inspiration, länge höll jag även i den men i år var jag ”bara” med som kreatör, jag gjorde Rabarbers balkong. Tack alla ni som gillade vår balkong, det var fantastiskt att möta er reaktion, mobilen fram, ”alla” tog bilder, oavsett ålder. Det kändes mycket bra!

I år var det totalt 12 stycken balkonger, alla med formatet 2,5 x 4 meter. Takhöjden var 2,5 meter. I år var balkongerna förpassade till B-hallen och det var tyvärr många som trodde att det inte längre fanns en balkongutställning. Dessutom var de lagda i en fyrkant vilket tyvärr förtog intrycket av dem. Synd då det är oerhört mycket arbete bakom varje balkong.

Här kommer de i den ordning de var på mässan:

Gemenskap, utförare: Floristutbildarna

 

Knappt tre veckor innan mässan hoppade Floristutbildarna in efter att mässan hade fått ett återbud och det gjorde de med äran. Med stor känsla för färg, svagt citrongult, ljusgrått och svart med rosa klickar samt mycket formsäkert skapade de denna balkong. ”Steghyllan” är från Ica Maxi, bordet privat, det hade fått sin fina patina då plankorna hade använts vid betonggjutning, och med fynd från kuriosabutiker och nyinköpta piedestaler blev det en mycket elegant balkong.

Dagdröm,utförare Allt i Hemmet 

2www6340
Foto: Kerstin Engstrand

 

Sittgrupp i rotting med färgglada kuddar och lite asiatisk touch. Växterna var lånade från Plantagen.

Näcken flyttar in, skapad av elever vid Enköpings trädgårdsmästarutbildning, Yrkeshögskolan i Enköping.

Näcken flyttar in tre trappor upp, så beskrev eleverna sin balkong som gick i övervägande gröna toner, mossa dominerade. Och näcken fanns där, lite gul i hyn, det blir man av att sitta i vatten hela dagarna. Det var en mycket konstnärlig balkong, mera ett konstverk och visar på att det är hög tid att mässan inför en ny idéutställning där liknande installationer kan visas upp.

 

Slå dig till rot. Kreatörer: Hanna Blomstrand och Hanna Henriksson 

 

Kreatörerna beskrev sin balkong som en balkong där intresset och nyfikenheten för växter kan rota sig. Färgerna gick i olika lila toner och grönt. Ett lågt matbord gjort av en gammal diskbänk var en rolig idé. Ett skrivbord och en vanlig stol fanns också. Vackra färgtoner, men föga praktiskt att sitta vid bordet, för trångt och ingen japan skulle välja vanliga prydnadskuddar. Tomatplanta växande i en grund skrivbordslåda tillsammans med krukväxter som inte har samma stora behov av vatten och näring som tomaten.

Ta vara på livet, kreatör Birgitta Kjörck

 

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Trender kommer och trender går, blommor och skönhet består, det var några ord som Birgitta Kjörck beskrev sin balkong med. Den var en hyllning till livet, till det som växer och andas. Växter från Slottsträdgården Ulriksdal.

Urban odling nu och då, skapad av Ulrika Rydh, Mattias Gustafsson och Ulrika Flodin Furås

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

En utställning om då och nu med dåtid till vänster.Enligt kreatörerna en balkong där du kan odla det som faller dig in, bananer, tomater eller vackra blommor.

Djungeldrömmar, skapad av In the Mood

 

Karen Blixen var inspirationskällan till Anna-Karin Nyfjälls finstämda tänkta inglasade balkong. Tyvärr glömde vi att ta bild på den fina fontänen, ett marmorväggstycke där vattnet rann ut i en tunna.

Njut av livet, det går inte i repris, kreatör Kerstin Engstrand och Rabarber Trädgård 

8www6312

Även Rabarber Trädgård hoppade in när mässan fick ett sent återbud, det blev intensivt men roligt. Vår balkong presenterar vi utförligare separat här. Tack alla ni som gillade vår balkong!

Kom hjärtats fröjd, av Ulla Friberg/Krusmynta Lust och Fägring

9www6415
Foto: Kerstin Engstrand

 

Ulla beskrev sin balkong så här: ”naturen är den största inspirationskälllan, musik, poesi och måleri, naturen bär alla konstarter inom sig.

 

Livets skog av Maria Wahlström Norlin 

På en avdelning där man vårdar människor i livets slut finns behov av det vackra och meningsfulla. När bot inte längre är möjlig är palliativa vårdens uppgift att fokusera på lindring av symptom, både kroppsliga och själsliga. Synd att Maria inte fick med en sjukhussäng, då hade balkongen fått ett starkare avtryck men av förklarliga skäl kan en sådan vara svår att transportera från Hälsingland eller att låna in.

Regnskog av Klara Hem och Trädgårdar /Birgitta Hylander

Du möts av en dov, fuktig djungelkänsla , en tät skog av grågröna tropiska blad och artrikedom, så beskriver kreatören denna balkong. I ett hörn fanns även ett rikt fyllt barskåp!

Grand Escape, av Malin Björklund Ritar

12www6350
Foto: Kerstin Engstrand

 

En blandning av fantasi och verklighet, i vitt, grönt och klara färger, en balkong för en modern Marie Antoinette, det var kreatörens budskap.

 

Av Kerstin Engstrand