Kerstin möter: Tom Harfleet, show manager för Chelsea Flower Show 2016

Kerstin möter: Tom Harfleet, show manager för Chelsea Flower Show 2016

Snart är det dags, igen, the same procedure as every year, Chelsea Flower Show. Kerstin Engstrand har fått en exklusiv intervju med Chelseas ansvarige, show manager Tom Harfleet.

Vad händer i år?

– I år har vi inte mindre än 17 stora visningsträdgårdar samt förstås de mindre i kategorierna Fresh och Artisan. Sarah Eberle kommer att göra anrika Hillier:s stora monter inne i tältet. Samt självfallet kommer vi att uppmärksamma drottningen fyller 90 år.

wHillier_artist-illustration

Hillier har bara fått 70 guldmedaljer i rad, så Sarah har något att stå upp för. Hon är cool Sarah så det grejar hon. Den uppmärksamma läsaren har noterat att jag har följt henne i många år och hon är en av de absolut skickligaste trädgårdsdesigners som finns. Sarah är en av de få designers som hela tiden skapar nya uttryck. I år byter Hillier också plats. Deras tidigare, vid obelisken, kommer nu att intas av Bowden Hostas.

Sarah går in i tältet, och en annan kvinna går ut och gör en showgarden. Efter 25 år kommer nu Rosy Hardy att debutera med att skapa en stor trädgård. Rosy skapar Brewin Dolphins trädgård “Forever Freefolk”.  En annan av mina favoriter, Jekka McVicar, kommer också ut och skapar sin första visningsträdgård. Jekka är känd för sina fantastiska örter och hon har ”bara” 62 RHS-guldmedaljer från sina år som utställare för sin tidigare plantskola.

Sam Ovens, som vann “RHS Young Designer of the Year 2014” gör debut på Chelsea med en stor trädgård för Cloudy Bay.

wpowell

– Vi har även vad vi kallar för ”Special Garden Feature” som i år sätter strålkastarljuset på vår kampanj ”RHS GREENING GREY BRITAIN” som bland annat fokuserar på att få en minskning av tendensen att göra om sin framsidesträdgård till parkeringsplats. Vi har anlitat trädgårdsdesignern och BBC programledaren Ann- Marie Powell och hennes trädgård har temat hälsa, lycka och hortikultur (vilket på engelska blir tre h:n, health, happiness och horticulture red anm).

Kommer det bli en strid och debatt om årets Best in Show titel?

– Ha ha, kanske det, det är domarnas poäng som avgör, den trädgård som fått guld och flest poäng får detta åtråvärda pris. Skulle det bli så att två trädgårdar får lika många poäng, ja då blir det domarnas hjärtan som avgör och deras personliga favorit som får titeln.

Bland de stora namnen återfinns Cleve West, som två gånger har belönats med RHS Best Show Garden, i år gör Cleve showens sponsors trädgård, ‘The M&G Garden’. Kampen om Best in Show kommer säkerligen även att tas upp av Andy Sturgeon, som fått titeln en gång och har sex guldmedaljer. Andy skapar dagstidningen The Telegraphs trädgård. Men vem vet, det kanske blir någon av showens nykomlingar som tar BIS. Eller kanske det bli excentriske Diarmuid Gavin?

Tom fick jobbet som Chelsea Flower Showmanager 2014, 2015 var hans första show som totalt ansvarig och förnyelse är något som RHS ständigt jobbar för. Jobbannonsen var en av de bästa jag någonsin sett, kraven på de sökande och vad tjänsten innebar var mycket noga specificerat.

Hur känns det att ha detta åtråvärda jobb?

– Det är mycket intensivt, särskilt i perioden från slutet av april till mitten av juni. Vi brukar börja bygga Chelsea den 30 april, och fram tills att hela området är återställt igen i mitten av juni, ser jag knappt min familj!

Tom vet vad det innebär att ställa ut på Chelsea, en av hans drömmar redan när han som tonåring besökte Chelsea var att dels bli trädgårdsdesigner men också att ställa ut här, vilket han gjorde 2013 i kategorin Fresh. Totalt har han deltagit på fyra av RHS:s utställningar och har belönats med guldmedaljer på både Chelsea och Hampton Court. Dessutom har han jobbat i en trädgårdsbutik, så han kan sitt jobb.

wdigital9495

Och hans trädgård år 2013, Digital Capabilities Garden, som han skapade tillsammans sin bror Paul, fick stor uppmärksamhet. Senare samma år fick han även uppdraget att tillsammans med UK Garden Designer of the Year, Andrew Fisher Tomlin att delta på Australian Garden Show Sydney.

 

 

 

 

 

 

 

Och vilka designers är ditt drömlag på Main Avenue?

Nu glittrar Toms ögon, att få fritt önska sin drömuppställning, ja nog är han tävlingsmänniska allt, här kommer de sju han direkt vill ha, i bokstavsordning:

Sarah Eberle, Luciano Giubbilei,  Arne Maynard, Piet Oudlof, Dan Pearson, Tom Stuart-Smith och Julie Toll.

Och ett råd till alla trädgårdsdesigners som vill ställa ut på Chelsea?

– Ta kontakt med oss, vi har en hel del bra material som gör att det är lättare att få en sponsor, för utan sponsorer klara kan man inte bygga en trädgård.