Odla svamp på böcker eller jeans

Odla svamp på böcker eller jeans

Foto: Kerstin Engstrand

Det bästa med Chelsea Flower Show är att man varje år lär sig något nytt. Som att du kan odla svamp på dina gamla jeans eller böcker. Odlingar som inte enbart är en snackis på Chelsea utan även i ditt kök. Det är roligt att odla!

Svampodlarna Caley Bros, Bros står för brothers, väckte stor uppmärksamhet på 2023 års Chelsea Flower Show. Nu hade de äntligen satsat på en egen utställning i det stora tältet. Tidigare har de deltagit på flera utställningar, men då som samarbetspartner eller lånat ut svampodlingar som rekvisita till olika showträdgårdar t ex, på Chelsea hösten 2021 och våren 2022. Men som sagt, 2023 trädde de fram med en fantastisk utställning. Självklart fanns deras produkter som rekvisita i även årets idéträdgårdar som i Mark Gregorys. 

Caleys drivs idag av systrarna Lorraine och Jodie. Brothers står för den tid när deras farfar och farbror Bill drev grönsaksodling. Verksamheten bedriver de i grevskapet West Sussex och idag säljer de också svampodlingsset på internet samt håller kurser. De vill visa så många som möjligt hur enkelt och roligt det är att odla svamp.

Ostronskivling odlade på böcker. Foto: Kerstin Engstrand

I princip allt går att odla på, som halm och även kaffesump. Kaffesump utblandat i halm och med tillsatt vatten är det substrat de själva använder i sin kommersiella odling. Böcker får inte vara för gamla, inte äldre än tio år.  Åldern på dina jeans verkar inte spela någon roll. Det viktiga är att du använder ett helt naturligt substrat. För mycel kommer att konsumera upp substratet.

Foto: Kerstin Engstrand

Det är dock viktigt att man börjar med att sterilisera underlaget. Det görs lämpligen med hett vatten, kokande förstås, där substratet, din bok eller dina jeans, sänks ner i.

Själva svampen är en fruktkropp. Länge hörde svampar till grönsaker men de har numera en egen grupp. Systrarna Caley brukar likna en svamp vid ett äpple. Resterande del av äppelträdet, blad, grenar stam och rötterna motsvaras av svampens rotsystem, mycelet som omfattar stort område under jord. Mycelet kommer att konsumera dina jeans eller bladen i din bok allt eftersom fruktkropparna växer till sig.

3 bra startsvampar

Grå ostronskivling. Foto: Kerstin Engstrand

Grå ostronskivling, Pleurotus ostreatus, är lättast att odla. Ostronskivling finns i flera färger, grå, gul och rosa men även vit. Här i Sverige finns den gråa och gula att hitta odlingsset till, ibland även i svenska mataffärer. Detta är verkligen en torvfri odling! Fördelen med grå ostronskivling är att de inte behöver odlas i mörker utan fungerar utmärkt på en ljus och luftig plats, som i köket där du kommer ihåg att vattna odlingen varje dag (spraya går bra) och får följa den spännande tillväxten på nära håll.

När man får hem svampsporerna så är det viktigt att man förvarar dem i kylskåp, i 5 grader, tills det är dags att använda dem. Dessutom ska de användas inom 2 – 4 veckor. Inkubationstiden brukar vara tre veckor. En skörd brukar alltid vara garanterad men ofta lyckats man få även en andra och kanske till och med fler än så. En sats brukar ge 250 gram av färsk svamp.

Till vänster och överst till höger: Gul ostronskivling odlade i vaser. Foto: Kerstin Engstrand

Gul ostronskivling, Pleurotus citrinopileatus, är den ostronskivling som föredrar lite varmare förhållande och brukar därför vara bättre att odla under sommaren. Den är däremot som svamp transportkänslig och därför svår att hitta i matbutikernas grönsaksdiskar och med det extra rolig att odla.

Gul ostronskivling till vänster, grå framtill. Foto: Kerstin Engstrand

Den gula är så vacker! Den har en lenare och mera nötig smak än den grå.

Rosa ostronskivling. Foto: Kerstin Engstrand

Den rosa är den svåraste att odla. Och den vackraste. Som måste odlas direkt när du får substratet. Rosa ostronskivling kan inte kylas ner för att fördröja tillväxten.

Hur vet man att svampen är på väg att bli övermogen? Enligt systrarna är det när det börjar bildas vita fläckar undertill, då börjar de utsöndra sporer.

Odlingsbehållare

Odlingsbehållare. Foto: Caley Bros.

De säljer även set för att skapa små odlingsbehållare av svampmycel. Det är svamparnas rottrådar som binds samman med ett substrat av bland annat ullpellets och mjöl. Som form använder man muffinsformar eller bivaxpapper för att ”gjuta” dessa små odlingsbehållare i. Dina fröuppdragna växter planteras ut i denna rotbehållare som vill förmultna. Systrarna är noga med att påtala att de är inte först med denna produkt utan den används av många liknande producenter. Under processen ska de i sju till tio dagar stå mörkt, i en vanlig kartong eller i ett skåp men temperaturen ska hålla sig runt 18 grader. Därefter bakas de i ugn i cirka 45 minuter, allt för att de ska torka.

De är väl medvetna om att svamp väcker känslor. Antingen älskar man äta svamp eller inte. Och systrarnas uppmaning är:

Give it a grow!

Lackticka. Foto: Kerstin Engstrand

Lacktickan väckte stort intresse. Inte den lättaste att odla. Redan vid jul förberedes odlingen som skulle visas upp i slutet av maj. Lackticka, Ganoderma lucidum, växer i vanliga fall på hårda lövträd. Den används främst i kosttillskott (reishi) och är en stor produkt i Asien.

Foto: Kerstin Engstrand

Cordyseps, Ophiocordyceps sinensis, är en av de minsta. Den lär leva på insektslarver. Även den är stor inom kinesisk medicin. Påträffas vild på runt 3500 meters höjd i Himalaya.

Foto: Kerstin Engstrand

Mycelium odlar de på hampa. Det går snabbare än på exempelvis sågspån.

Lion’s mane heter Igelkottssvamp på svenska. Igelkottssvamp är en rolig favorit. Dessutom enkel att odla även utomhus på gamla trädstockar. Foto: Kerstin Engstrand

Caley Bros fick guldmedalj och New Design Award.

Och också här syntes deras svampar:

Svamparna rockar loss i dicsotakt: Denna blev Best in Show i avdelningen Plant Studios 2022:

Och på höstshowen 2021 fanns de också, om än lite mera i skymundan:

Text och foto: Kerstin Engstrand