Oj, vitlöken gror vad kan jag använda den till?
Detta trevliga problem kan ske om man har odlat för mycket vitlök och har kvar från förra årets skörd. Eller om årets skörd förvaras lite för fuktigt, som i kylskåpet. Vitlök ska förvaras i rumstemperatur.
Här får du tre tips om hur du kan ta vara på vitlöken:
1. Låt den gro!
Sätt vitlöken i en fin vas så att botten knappt snuddar vattnet så kommer den snart, troligen inom två dagar att börja rota sig. Samt att blasten börjar växa till sig. Vitlöksblasten kan du använda som grönt på smörgåsar eller på fisk. Klipp den och använd som gräslök fast med vitlökssmak.
Du kan även plantera vitlökarna i en kruka med jord och skörda på samma sätt.
2. Gör vitlökssalt
Grönsakssalt är populärt att använda som smakförstärkare på det mesta. Det är egentligen grönsaker och kryddor efter behov och smak med salt som konserveringsmedel. Det är enkelt att göra vitlökssalt men det tar tid, torktiden kan vara upp till flera dagar men å andra sidan så behöver man knappt bry sig under den tiden.
Grundregeln är att man tar 1/8 salt i förhållanden till mängden skalade vitlöksklyftor. Har du 4 dl skalade vitlöksklyftor så går det åt 0,5 dl salt.
Jag brukar göra två olika, ett med enbart vitlök och salt och ett annat där jag även tillsätter en till två mindre chilifrukter och två matskedar av någon bladkrydda som oregano, körvel eller persilja.
- Kör de skalade vitlöksklyftorna lätt i mixern.
- Tillsätt salt samt eventuella andra kryddor som chilipeppar och oregano/körvel/persilja medan mixern kör.
- Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper eller liknande, så tunt som möjligt för då torkar det fortare.
- Låt torka i ugn i 50 grader, ha gärna ugnsluckan på glänt. Det tar i regel allt från en timme och längre beroende på hur tjockt lagret är. Har du tjockare lager kan man efter en timme vända på det (lyft över det till ett nytt bakplåtspapper är enklast) och fortsätta att torka i cirka en timme. Passa ugnen hela tiden. Därefter kan saltet torka i vanlig rumstemperatur.
- När saltflaken är riktigt torra ska de mixas igen. Nu kommer det att ryka bra så har öppningen i mixerlocket stängt!
- Häll upp på väl rengjorda och torra burkar.
Använder du ugnen nästa dag, och det är en varmluftsugn, så kommer du att märka att vitlöksdoften sitter kvar en stund just när värmen är påslagen, men den försvinner snabbt.
3. Kyckling med 40 vitlöksklyftor
Detta recept tror jag ursprungligen kommer från Marocko. Det är en rolig rätt att servera då många blir lätt rädda när de hör att jag använt 40 vitslökklyftor. ”Men jag ska jobba i morgon” är en vanlig kommentar. Då är det bara att le för dina gäster kommer att bli förvånade när de känner smaken. Så här tillagad får vitlöken en smak av mandel och anis!
1,5 kg hel kyckling
2 bouquet garni (lagerblad, persilja, timjan, bladselleri, rosmarin och kyndel)
0,5 dl olivolja
40 oskalade vitlöksklyftor
2 msk pernod eller annan dryck med smak av anis, som anisette
Salt och peppar
- Sätt ugnen på 175 grader
- Gnid kycklingen med salt och peppar och lägg den i en ugnssäker gryta med lock.
- Fyll innerdelen med en bukett av örterna.
- Blanda i en skål olivolja, vitlöksklyftorna, pernod, salt och peppar och en bukett kryddor som nu ska vara finhackade.
- Häll blandningen över kycklingen. Sätt på locket.
- Tillaga i ugnen, det brukar ta ca 75 minuter. Kontrollera därefter noga att kycklingen är färdiglagad.
Läs också:
Så lyckas du med vitlök: Vitlök, superenkel att odla
Vitlöken gror i januari, är det farligt?
Text och foto: Kerstin Engstrand