Trädgård i burk eller flaska

Trädgård i burk eller flaska

En glasburk där växterna trivs helt utan extra vatten är en rolig gåva eller pyssel. För nu är biosfärer åter på modet. Senast var det i mitten av 1990-talet. Terrarium är en annan benämning.

En biosfär är helt enkelt ett kretslopp där vatten och näringsämnen cirkulerar. Det går utmärkt att ha en biosfär i en större glasburk, och i vanlig rumstemperatur, men den ska inte stå i gassande sol.

Växter som fungerar allra bäst är kaffe, murgröna, ormbunkar, ampellilja och plättar i luften. Alla som trivs i varmt fuktigt klimat och i skugga eller halvskugga. Det finns små sticklingsplantor att köpa i trädgårdsbutikerna.Lättast är att börja med en kaffeplanta. Oftast finns de att köpa där växter säljs, och en och samma kruka brukar rymma mängder med plantor som lätt kan separeras.

Kaffeplanta Foto Kerstin Engstrand
Kaffeplanta Foto Kerstin Engstrand
Vad behöver du?
  • 1 stor ofärgad glasburk på minst 2 liter, gärna större. Det går även att skapa en biosfär i mindre glasburkar. Om du hittar en s.k. damejeanne så blir en sådan extra snygg men tar förstås större plats. Vi har valt en glasburk på 4 liter. Viktigt är att locket är stort, annars blir det svårt att få ner växterna.
  • 2 dl lecakulor minst, beroende på burkens storlek
    Jord, vanlig krukväxtjord går bra men om du har en stor burk är det bra att blanda i lite utomhusjord, allt för att få in fler mikroorganismer.
  • Vatten, ca 1 dl per 4 liter glasburksutrymme.
  • Häll först  i lite lecakulor och jord så att det täcker hela glasburken botten och ca 2 cm upp på kanterna. Sätt därefter ner dina miniväxter och fyll på med ytterligare jord och lecakulor så att plantornas rötter täcks.
  • Komplettera med något lämpligt pynt som tår att stå i fuktig miljö.
  • Häll i lite vatten och låt burken stå öppen i några dagar. Detta för att fukten ska regleras, sätter du på locket för tidigt blir det imma på insidan av glaset. Därefter skruvar du på locket – och så kan din plantering stå för mycket lång tid, ja det finns de som anser att den kan klarar sig för all tid, bara din lilla biosfär står ljust men inte i gassande sol och nära varma element. Ljuset gör att fotosyntesen kommer igång och växterna skapar sin egen energi.
Kondens bildas om man sätter på locket för tidigt. Då är det bara att öppna burken igen och låta den stå i några dagar. Foto Kerstin Engstrad
Kondens bildas om man sätter på locket för tidigt. Då är det bara att öppna burken igen och låta den stå i några dagar. Foto Kerstin Engstrad

Vill du däremot på nära håll studera växthuseffektens avigsidor ska du placera din biosfär nära ett element.

För att växterna inte ska bli sneda är det bra att rotera burken så att ljuset når från en ny sida.

Nederländska Pikaplant säljer kaffeplantor i glasburkar. Ett år garanterar de att en planta håller sig så här utan jord. Foto Kerstin Engstrand
Nederländska Pikaplant säljer kaffeplantor i glasburkar. Ett år garanterar de att en planta håller sig så här utan jord. Foto Kerstin Engstrand

Växterna kommer att växa till sig, och precis som ute i naturen kommer de att dö när de blivit för stora. Ett härligt exempel på en biosfärs funktion är britten David Latimers. Det var år 1960 David skapade sin biosfär, just för att han var nyfiken. Enbart en enda gång har han vattnat den, och det var år 1972. Han hoppas att barnbarnen kommer att vilja ärva den, om inte kommer den att ges till det brittiska trädgårdssällskapet.

Och hur ser våra ut två år efter planteringen?

Hösten 2016 gjorde vi två av de planteringar som syns i denna artikel. På luciadagen 2018 såg den ena ut så här:

Kaffeplanta planterad 2016. Foto: Kerstin Engstrand
Kaffeplanta planterad 2016. Foto: Kerstin Engstrand

Kaffeplantan i den större burken ar nått taket och vill ut! Under dessa 2,5 år har vi inte gjort något alls, varken vattnat och heller inte öppnat locket. Det har varit en spännande resa!

Nu vill jag ut! Foto: Kerstin Engstrand
Nu vill jag ut! Foto: Kerstin Engstrand

Har inte bestämt mig om jag ska plantera om den i en större glasburk eller om den ska få växa vidare i en vanlig kruka i kontoret. Troligen blir det det senare för att se hur den klarar klimatförändringen.

Men det blev också en ny liten plantering. Lite stilrenare denna gång, silver i kombination med grönt. Snäckor trivs i fuktig miljö och jag är mycket fascinerad av sniglar och snäckor så årets dekoration var ganska självklar.

Vanlig burk från varuhuset har fått bli ett slutet system där kaffeplantan har fått sällskap av en silverfärgad  snäcka designad av Bea Szenfeld.  Foto: Kerstin Engstrand
Vanlig burk från varuhuset har fått bli ett slutet system där kaffeplantan har fått sällskap av en silverfärgad snäcka designad av Bea Szenfeld. Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand

Uppdaterad 14 december 2018, första gången publicerad 18 december 2016.