Prisade parker

Prisade parker

Badhusparken i Nybro

Badhusparken i Nybro och Jonsereds Trädgårdar i Partille är årets vinnare av priset Elmia Park Inspira. De båda vann priset i varsin kategori i tävlingen om Sveriges vackraste och mest inspirerande offentliga park.

– Vi är stolta och glada naturligtvis, och alla inblandade är jätteglada. Vi vill tacka alla som röstat på oss och vi hoppas att den här uppmärksamheten ska leda till fortsatt utveckling av både parken och närområdet, säger Thomas Bergström, stadsträdgårdsmästare i Nybro kommun.

Totalt hade åtta parker landet runt nominerats till Elmia Park Inspira, tävlingen om årets finaste och mest inspirerande parker. Fyra parker vardera tävlade i de två kategorierna etablerad park respektive nyetablerad/ombyggd park. Badhusparken i Nybro tävlade i kategorin etablerad park.

 

Jonsereds trädgårdar
Jonsereds Trädgårdar

Jonsereds Trädgårdar i Partille vann kategorin nyetablerad/ombyggd park.

– Vi tycker det är helt fantastiskt. De som sköter trädgårdarna har varit sjukskrivna eller borta från arbetet en längre tid. De har haft en chans att komma tillbaka till arbetslivet samtidigt som de har arbetat för en fin miljö. De är stolta över det som de gör och vi är enormt glada allihopa, säger Peter Svensson, trädgårdsmästare i Jonsereds Trädgårdar.

I juryns motivering när de åtta parkerna nominerades hade Badhusparken i Nybro utmärkt sig genom en ”ormande” rabatt med annueller och gott om platser för avskildhet. Jonsereds Trädgårdar i Partille utmärkte sig enligt juryn som en öppen och återskapad herrgårdspark med hög artrikedom, där det också gjorts en fin satsning att hjälpa människor som behöver hjälp att komma in i arbetslivet.

Det var röster från allmänheten via webben och även från besökarna på Elmia Park under mässans tre dagar som avgjorde vilka som skulle vinna.

Elmia Park Inspira är tävlingen som syftar till att lyfta fram våra vackra offentliga parker och inspirera till fler besök. Priset är instiftat av Elmia och delades ut första gången på Elmia Park i Jönköping 2013