Grattis Sara Bäckmo till FOBOs pris ”Årets guldgrävare”

Grattis Sara Bäckmo till FOBOs pris ”Årets guldgrävare”

Sara Bäckmo Foto: Philip Bäckmo

Sara är radiojournalisten som sadlat om till att bli skribent och föreläsare på heltid om sin köksträdgårdsodling, Skillnadens trädgård i Småland (odlingszon 3). Saras artiklar kan du läsa varannan vecka i tidningen Land och hennes odlingsmödor finns även på hennes blogg ”Skillnadens trädgård (ligger på tidningen Lands hemsida). Och nästa år, 2016, kommer Saras odlingserfarenheter ut i bokform. Hennes grönsaksodling är på ca 450 kvadratmeter.

 

 

Sedan den 1 maj är trebarnsfamiljen Bäckmo självförsörjande på grönsaker, frukter och bär. Sara odlar dels på friland, dels i odlingstunnlar. Odlingstunnlar är mycket vanliga utomlands, i länder som Frankrike och England. Det var Saras syster, som odlar i tunnelväxthus  på Irland, som inspirerade Sara att testa dem.

Motiveringen till priset löd: FOBO vill uppmärksamma dig, Sara Bäckmo, för att du som ung har förstått att det ekologiska perspektivet inför framtiden är livsnödvändigt för människan. Du gör verkligen skillnad i din egen generation.”

En av Saras förebilder är Börje Remstam vars bok ”Min dröm om lustgården” är en odlingsbibel för Sara. När Rabarber trädgård gratulerade Sara hade hon ännu inte hunnit besöka Börjes trädgård.  Om hur Börje odlar kan du läsa här på Rabarber trädgård,

Sara och Börje visar också sina trädgårdar under tidningen Lands ”Öppna trädgårdsdag som i år hålls söndagen den 19 juli.