Så lyckas du med julstjärnan

Så lyckas du med julstjärnan

Julstjärnor tolkade av Karl Fredrik från Eklaholm. Foto: Lina Arvidsson/Stars for Europe

Här får du 5 bra tips om hur du lyckas med din julstjärna, råd som börjar redan i butiken.

1. I affären

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Titta redan i butiken lite extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt.

Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

Julstjärnan är känslig för låga temperaturer och drag, välj därför blommor som stått väl skyddade i butiken. Köp aldrig plantor som säljs utomhus!

2. Hem från butiken: Genom kyla och blåst hem? Nej tack!

Även om julstjärnans namn indikerar att den trivs på hösten och vintern vill stjärnan ha det varmt och ombonat. Julstjärnans hemland är faktiskt Mexiko och där är vintrarna milda. Se därför till att julstjärnan är väl inpackad under transporten hem.

3. Ljus placering

Julstjärnor tolkade av Karl Fredrik från Eklaholm.  Foto: Lina Arvidsson/Stars for Europe.
Julstjärnor tolkade av Karl Fredrik från Eklaholm. Foto: Lina Arvidsson/Stars for Europe.

Julstjärnan trivs bäst när den placeras ljust och i normal rumstemperatur. Den ideala temperaturen är plus 20 grader. Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor som element, men undvik att ställa den i direkt drag.Ska julstjärnan placeras långt in i rummet kan det vara bra att ge lite extra ljus från en växtlampa.

4. Vattning: Less is more

När det handlar om vattning gäller ”less is more”: små regelbundna doser av ljummet vatten är bra. Vattna gärna med svag näringslösning så håller färgen längre. Undvik ”våta fötter” där kvarstående vatten finns kvar i ytterkrukan eller fatet.

5. Fin som snitt

Med sina stjärnformade högblad sprider julstjärnor julstämning. Här har en stjärna placerats i en liten glödlampsformad vas och hänger i en julgran, förstås! Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe
Med sina stjärnformade högblad sprider julstjärnor julstämning. Här har en stjärna placerats i en liten glödlampsformad vas och hänger i en julgran, förstås! Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

Vad många inte vet är att julstjärnor också ser fantastiska ut som snittblommor: i en bukett eller i små vaser blir de pricken över i på julbordet.

För att julstjärnor ska hålla sig fina som snitt är det viktigt att stoppa den vita mjölksaften som sipprar ut från snittytan. Doppa den avskurna stjälken i 60-gradigt varmt vatten och håll nere snittytan i ca 5 sekunder. Direkt därefter doppas snittytan i kallt vatten. Med denna behandling förblir skotten från julstjärnan strålande vackra i cirka två veckor.

Läs också: Julstjärnan, nytrendig klassiker med spännande historia

Vill du göra något roligt med julstjärnor? Läs då: Roligt med julstjärnor

Text: Kerstin Engstrand