Tomatsåsen som är som en smekning
Gli spaghetti con stracciatella e pomodorini, smaka på det! Det är en lika len pastasås som det låter. Och eftersmaken är gudomlig!
Stracciatella är för många en vaniljglass med krossad mörk choklad i. Glöm det, nu ska du laga en pastarätt som också heter stracciatella.
Stracciatella betyder något som är utdraget och det är en mozarellaost, en finare variant av burrata. Den brukar vara svår att få tag i Sverige men det går lika bra, ja i alla fall nästan lika bra, med burrata. I mitt tycke är Galbanis burrata den bästa som finns att få tag i, Zetas är också bra, men Galbanis har en bättre eftersmak, den är smörigare, och större.
Grunden är en tomatsås gjord på färska körsbärstomater.
500 gram färska körsbärstomater (i nödfall kan du ta större tomater, men dela dem då i fyra bitar istället för två).
Färsk basilika, vanliga genovese, 16 blad, gärna så stora som möjligt.
Vitlöksklyftor, 8 stycken, skalade
Burrataost, 2 stycken
Salt, peppar
Olivolja
Gör så här:
- Körsbärstomaterna ska först bakas i ugnen. Halvera tomaterna och bred ut dem på en plåt, lägg i vitlöksklyftorna och häll på lite olivolja. Salta och peppra lätt.
- Sätt ugnen på 190 grader. Låt tomaterna svettas tillsammans med vitlöken i 20 till 30 minuter. Detta är ett viktigt moment, nu får tomaterna en särskild sötma. Om du väljer att istället koka tomaterna i en kastrull blir smaken inte densamma.
- Häll över tomatblandningen i en stekpanna. Krossa vitlöksklyftorna med en gaffel, lägg i 8 basilikablad som du river sönder i bitar och låt allt koka upp.
- Just innan det är dags att servera, lägg i burrataostarna. Varje ost ska du snitta upp i fyra delar och dra ut det smöriga innehållet. Lägg ostarna över pastasåsen och vänd ner dem lite lätt i tomatsåsen.Man kan också låta varje person ta en del ost och lägga överst på sin portion.
- Salta och peppra lätt och lägg över 8 hela färska basilikablad, gärna så stora som möjligt.
Denna sås får även de som i vanliga fall inte gillar tomatsås att efterfråga mer! Den är även god uppvärmd, om det nu mot förmodan skulle bli lite rester kvar.
Kan serveras med både rörpasta som penne och med spaghetti.
Gör gärna också vår andra goda tomatsås: Min italienska tomatsås, en sås som när den äts, ingen frågar efter ketchup!
Text och foto: Kerstin Engstrand