Vårärt, färgstark som bygger bro mellan vår och försommar
Som liten älskade jag att plocka gökärt, Lathyrus linifolius, vars pyttesmå luktärtsliknande blommor ändrade färg under blomningen. Jag fascinerades av blommornas olika färger, lila, mörkblått, lite rosa, ibland till och med turkosblått. Vanligen började blommorna gå i rosa för att utvecklas mera till purpur och violett. Jag torkade dem och trädde dem på tråd till halsband.
Som vuxen har jag släktingen vårärten i min trädgård, den klassiska blålila och sorterna ‘Roseus’ och ‘Rosenelfe’ som går i rosa. Det finns även vita namnsorter som ‘Albiflorus’, ‘Alboroseus’ och ‘Albus’. Samt de mycket spännande i olika blåa toner: Heavenly Blues’, ‘Cyaneus’, ‘Rainbow’ och ‘Splendens’ så man kan roa sig att gå på jakt i trädgårdsbutiker.
Alla blommar i maj – juni och blir cirka 30 till 40 cm höga. Med tiden bildar vårärten en rejäl tuva, den liknar då en liten elegant minibuske.
Den trivs både i sol och i halvskugga och i alla jordar! Den har bara ett aber, det är lätt att rensa bort den tidigt på våren då den då är så tunn och skir. Vårärten är även en fin snittblomma!
Man brukar ange att plantavståndet ska vara 35 cm. Man mäter från mitten av en planta till mitten av nästa planta. Vill du fylla en hel pallkrage, dvs en m² så räkna då med åtta plantor.
Att vårärten tillhör familjen ärtväxter ser man främst när fröställningarna bildas – de ser just ut som ärtskidor.
Text och foto: Kerstin Engstrand