2015 RHS Chelsea Flower Show: Och några mera stilrena trädgårdar

2015 RHS Chelsea Flower Show: Och några mera stilrena trädgårdar

Foto: Kerstin Engstrand

Årets Chelsea Flower Show bjöd på ovanligt stor bredd av design. Växterna dominerade överlag över hårda ytor men det fanns några där de hårda ytorna framträdde mer än i andra.

Sten kan skimra, och det gjorde skiffret i denna trädgård ritad av Darren Hawkes Landscapes. I slutet av januari hade man börjat bygga trapporna. För de är nämligen sammansatta av över 40 000 bitar av skiffer. Bitar som för hand har huggits ut och sedan limmats ihop. En liten bäck ringlade sig fram under stengången. Växtvalet var klassiskt för romantiska trädgårdar, akleja,vippvallmo, fingerborgsblomma, ormbunkar och andra växter som trivs i skogens utkant. Fick guldmedalj. Delar av trädgården kommer att återuppbyggas i ett projekt i östra London.

Att skapa en trädgård där solen ska skapa skuggor, är onekligen en utmaning. Särskilt när den byggs upp i London och väderprognosen anger regn, regn och åter regn samt lite åska. Kamelia Bin Zaal från Förenade Arabemiraten återskapade en bit av den enorma trädgård hon har byggt upp i sitt hemland. Varje del av trädgården sammanbands med svalkande vatten. Växterna var torktåliga, som rosmarinbuskar och olivträd. Mest iögonfallande var Bismarkpalmerna som kommer att bli kvar i England, troligen i Kew eller Wisley.

Och så fanns det en trädgård som var sponsrad av svenska Gardena och Husqvarna, deras australiensiska företag. Design av Charlie Albone som är född i Hong Kong men flyttade till Storbritannien när han var tolv.  Sju år senare flyttade han till Australien där han fotfarande bor. Trädgården ”Charlie at Chelsea” eller ”The Time in Between” var en blandning av en typisk brittisk cottage garden och en australiensisk. Den skulle symbolisera hans liv. Dammen var en del av denna upplevelse. Sakta, ytterst sakta fylldes den med vatten. Det tog 7-9 minuter att fylla den, och den var inte stor, men på några sekunder tömdes den. Den representerade livets skörhet, när en till dig kär person inte längre finns med oss. Vem hade Charlie i åtanke där? Jo, hans far.

Ännu ett par ungdomar, två bröder, David och Harry Rich, fick guldmedalj för sin trädgård ”Cloudy Bay”. De gjorde succé på Chelsea 2014. De hade skapat en mycket modern trädgård där teknik, betong, trä och växter blev en enhet.  Även deras planteringar var ”rufsiga”. Även här fanns det kallmurar. Men de hade något som de andra inte hade, nämligen ett rörligt trädgårdsskjul. Skjulet  kunde köras runt i trädgården, ungefär som en spårvagn. Materialet var ek. Skjulet kallade de för ”Schack” och det rörde sig efter klockan. Klockan 11, 16 och 18 började den tuffa runt i trädgården. Trädgården fick guldmedalj.

Spektakulär var trädgården ”The Hidden Beauty of Kranji”. Kranji är en förort till Singapore.Onekligen exotisk och mycket populär bland besökarna. En hel del av växterna doneras efter showen till Kew och Wisley,

 

Text och foto: Kerstin Engstrand