2017 RHS Chelsea Flower Show: Sensuell verklighet är alltid bäst

2017 RHS Chelsea Flower Show: Sensuell verklighet är alltid bäst

Foto: Kerstin Engstrand

Ett stenbrott mitt i London? Som kom hit i delar till fashionabla stadsdelen Chelsea den 30 april och var färdigt som om det alltid hade funnits där tre veckor senare, är det möjligt? Ja, på världens främsta trädgårdsmässa, Chelsea Flower Show som alltid pågår den näst sista veckan i maj månad, är allt möjligt. Chelsea Flower Show handlar om yrkeskicklighet och en vilja att visa på möjligheter som är absolut unikt.

Text och foto: Kerstin Engstrand

Stenbrottsträdgården som besökarna såg den. Foto: Kerstin Engstrand
Monumental chock, stenbrottsträdgården som besökarna såg den men där inne fanns det en pärla. Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand
Och sedd från mässbesökarnas andra hörn. Foto: Kerstin Engstrand

Vem kom då på idén med stenbrottet? Jo, det var James Basson, trädgårdsdesigner med engelsk bakgrund men sedan år 2000 verksam i södra Frankrike. James är passionerad förtjust i, just det, stenbrott. Och när han av beställaren och tillika showens sponsor, M&G Investments, fick helt fria händer tog han chansen. Stenbrottet fann han på Malta. Det var noga utvalt för Medelhavsexperten Basson kan sitt medelhav. Malta ligger i dess mitt och har en unik vild flora som få känner till. För där har vi kärnan av hans stil, den vilda floran runt Medelhavet. Den vilda floran i extremt torrt klimat.

Nu var väl inte trädgården helt upphetsande från publikens plats vilket var synd. För den var bäst från andra sidan då ljuset gav växterna och stenen liv från det hållet. Inifrån och ut skulle man bäst uppleva den.

Att han kan göra trädgårdar har han visat tidigare. Tre guldmedaljer fanns i hans bagage, två guld för den välkända Provencebaserade kedjan L’Occitane, 2016 och 2015 (klicka på årtalen så kan du läsa om dessa) och guld samt Best in Show i kategorin ”Fresh” 2013. Många, inklusive Monty Don ansäg att James borde ha fått best in Show redan 2015. Sedan 1998 har han varit verksam som trädgårdsdesigner och har även flera andra medaljer på sin meritlista. 2013 blev hans verkliga entrébiljett i designvärlden som han fortfarande betalar av på! Detta då hans trädgård 2013, ’After the Fire’, var helt självfinansierad men det var det värt, säger James.  Den satte oss på trädgårdsdesignkartan. Så att han vågar våga är inget nytt.

Helen och James Basson. Foto: Kerstin Engstrand
Helen och James Basson. Foto: Kerstin Engstrand

Direkt 2015 när uppdraget för M& G var klart for James med hustrun, och tillika kompanjonen, Helen till Malta och Gozo för att samla in frön från vilda växter. Många vilda arter är hotade på Malta. Men det finns några platser där de fortfarande kan hittas. I stenbrotten.

De hade tillstånd från maltesiska myndigheter. Dessa frön blev till lejonparten av de blommande växter som prydde trädgården på Chelsea. Bara det är en bedrift i sig. 172 sorter blev det, varav de flesta aldrig satt sin fot på Chelsea tidigare. Och de kom med den maltesiska vårens färger, olika gröna nyanser, chartreusegrönt och gult med några stänk av blålila och rosa. Oerhört viktiga färger då stenens gulvita nyans annars dominerar.

Pipört trivs även i Sverige. Foto: Kerstin Engstrand
Pipört trivs även i Sverige. Foto: Kerstin Engstrand

10 x 20 meter var trädgården. En yta som kräver enormt antal plantor. Man brukar räkna med 2000 plantor men Chelsea är Chelsea och då brukar man använda både hängslen och livrem, för säkerhets skull hade man tagit fram cirka 4000. Tre stora växthustunnlar enbart med växter för denna trädgård. Till sin hjälp hade han några av de bästa brittiska plantskolorna som legendariska Jekka’s Herb Farm, Kelways och de franska Filippi. Samt stöd från Gaia Foundation. Brexit känns mycket långt borta när man ser hans trädgård.

Gurkört ger blå ton.Foto: K. Engstrand
Gurkört ger blå ton.Foto: K. Engstrand

Först sten från Malta, sedan att få fram växter från de vilda frön han samlade in som skulle vara i blom till just denna vecka. En chanstagning av stora mått. För när domarna kom söndagen den 21 maj så vill de se perfekt utfört anläggningsarbete och välmående växter.

Är detta verkligen en trädgård?
Våtparti med gul svärrdslilja möter en när man kommer in i trädgården. Entrén ligger bakom den andra pelaren, bakom den högsta. Foto: Kerstin Engstrand
Våtparti med gul svärdslilja möter en när man kommer in i trädgården. Entrén ligger bakom den andra pelaren, bakom den lägre av de två. Foto: Kerstin Engstrand

Ja det var mångas kommentar. Att trädgården skulle väcka känslor var James medveten om och det tycker han är bra. Ja är hans och vårt svar, här har människan flyttat in i stenbrottet och gjort sina anpassningar. En sittplats, ett rejält matbord och på de fyrkantiga låga pelarna sitter man bekvämt.

I många av de maltesiska stenbrotten har arbetarna gjort liknande anpassningar, fast då oftast frukt och grönsaker. James fokuserar även på vattenbristen som råder. Hans kunnande om torra trädgårdar är unik. Och på Malta har man varken insjöar eller floder, vattenbristen är enorm. Så han skapade en trädgård där människan har flyttat in i stenbrottet.

Stora fikonträd klättrar nerför muren. Foto: Kerstin Engstrand
Stora fikonträd klättrar nerför muren. Foto: Kerstin Engstrand
Och frösådda småplantor är något av James Bassons signatur. Här en som balanserar på den smala murhyllan. Foto: Kerstin Engstrand
Och frösådda småplantor är något av James Bassons signatur. Här en som balanserar på den smala murhyllan. Foto: Kerstin Engstrand

Att göra en trädgård på Chelsea Flower Show handlar inte bara att göra en vacker trädgård. Det handlar i allra högsta grad om story telling. Och att visa vilken livsstil man står för. Att det går att förena skönhet med kunskap och budskap har Chelsea Flower Show visat i decennier.

Maltesiska vårens färger
Jag lämnar matplatsen och möts av detta. Skir elegans! Foto: Kerstin Engstrand
Jag lämnar matplatsen och möts av detta. Skir elegans! Foto: Kerstin Engstrand

När jag en tidig morgon strosade runt i trädgården blev jag både gråtmild och fylldes av en känsla om att vara med om något mycket unikt. På några meter flyttades jag från brusande London där bombhundar och röntgenkontroller numera också är vardag på Chelsea Flower Show till att befinna mig på Malta.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Jag har varit inne i otaliga Chelseaträdgårdar men denna är nog den som berört mig mest. Också för yrkesskickligheten, att man kan skapa något som detta. Inte konstigt att världens främsta trädgårdsdesigners besöker Chelsea för att lära av varandra.  De som anser att Chelsea inte tillför något brukar i regel inte ha varit där.

Dan Pearson, med flera guldmedaljer och Best in Show titlar, hämtar inspiration på Chelsea med anteckningsblocket i hand.  Just här tittar han på några törelväxter i James trädgård, växter som han själv gärna skulle vilja pröva. Foto: Kerstin Engstrand
Dan Pearson, med flera guldmedaljer och Best in Show titlar, hämtar inspiration på Chelsea med anteckningsblocket i hand. Just här tittar han på några törelväxter i James trädgård, växter som han själv gärna skulle vilja pröva. Foto: Kerstin Engstrand

Jag möttes av en skönhet så skir och självklar, en skönhet som enbart naturen själv kan skapa. Varje växt kändes självsådd. Och jag var ljusår från mulliga välgödda lupiner. Många växter trivs även i svenskt kargt klimat.

Skuggspel. Jättestinkfloka, Ferula communis, användes flitigt. Foto: Kerstin Engstrand
Skuggspel. Jättestinkfloka, Ferula communis, användes flitigt. Foto: Kerstin Engstrand

Två enorma stenpelare stod likt tvillingtornen i New York och vakade över platsen. Den högsta var nio meter, och där uppe växte det också växter. Perfektion in i minsta detalj är James kännemärke. Fast pelarna var ihåliga. Tre extra långa lastbilar fick dem till Chelsea. Stenarbetare från Malta var på plats för att tillsammans med anläggaren Crocus skapa exakt sammanfogade stenblock. Crocus är nog den mest guldmedaljbelönade på Chelsea, de har numera inte längre koll på hur många medaljer de fått. De fick också utmärkelse för bästa konstruktionsutförande för just denna trädgård.

 

James har en unik fingertoppskänsla. Som alltid känns växterna som om de alltid har funnit där, att de själva har valt sin växtplats. Detta är konst.

Helichrysum italicum serrotinum, en sorts curryeternell som borde kunna bli en bästsäljare. Foto: Kerstin Engstrand
Helichrysum italicum serrotinum, en sorts curryeternell som borde kunna bli en bästsäljare. Foto: Kerstin Engstrand
Papaver dubium ssp. lecoqii var. albiflorum I sällskap med   falsk fänkål, Ridolfia segetum. Foto: Kerstin Engstrand
Papaver dubium ssp. lecoqii var. albiflorum i sällskap med falsk fänkål, Ridolfia segetum. Foto: Kerstin Engstrand
Eleganta skuggeffekter. Trädgården var också ljussatt med elbelysning men denna på bilden är tidig morgonsol.  Foto: Kerstin Engstrand
Eleganta skuggeffekter. Trädgården var också ljussatt med elbelysning men denna på bilden är tidig morgonsol. Foto: Kerstin Engstrand

Det blev guldmedalj, förstås. Och Best in Show. Några, som Stephen Lacey från The Telegraph trodde inte domarna skulle våga ge James Best in Show titeln men numera handlar det om poäng. Den trädgård som får flest poäng i sin kategori blir Best in Show. Det är enbart om två trädgårdar får lika många poäng som domarnas egna åsikter blir avgörande. Det blev också M&G:s första Best in Showtitel.

 

 

Text och foto: Kerstin Engstrand