18 odlingsvärda pumpasorter

18 odlingsvärda pumpasorter

Foto: Kerstin Engstrand

Pumpa är roligt att odla! Den enorma växtkraften och de vackra formerna gör detta till något alldeles extra. Dessutom lär man sig odlingsteknik. Vad få vet om är att pumpa är mycket lätt att lagra i rumstemperatur. Även i temperatur som + 22 grader. Pumpa är dessutom bar mat, lätt att ha i grytor, ungsrosta, göra soppa på med mera.

Cucurbita maxima, ofta kallade jättepumpor eller matpumpor men även under benämningen vintersquash är de som klarar kyla bäst samt är lättast att långlagra i rumstemperatur. Cucurbita peposorterna brukar kallas för trädgårdspumpa. Ibland anges dock maxima vara en undergrupp av pepo. C. pepo har en mängd undergrupper där vi träffar på de klassiska sommarskördande frukterna av zucchini/squash men även  prydnadspumpa, pajpumpa, spagettipumpa med flera.

Det finns otaliga att välja bland, i alla de former och färger. Hösten 2018 hade Göteborgs Botaniska trädgård en magnifik pumpautställning.  Bland de mängder de där visade har jag valt ut mina favoriter.

Det blev tio sorter av C. maxima  och sju av C. pepo samt en ”överraskning”.

10 mycket odlingsvärda sorter av C. maxima: 

Foto: Kerstin Engstrand

Galeux d’Eysines är den verkliga favoriten i Frankrike. Anses av fransmännen vara den absolut godaste och jag håller med. Det är en rolig pumpa, den får knottror på skalet som ser ut som ditlagda jordnötter i sitt skal. De utvecklas ganska sent, i regel när tiden för mognad börjar närma sig. Den är både den vackraste och fulaste vintersquashen. Vacker på grund av färgen, skalet är orange till laxrosa och mer eller mindre knottrigt och vårtigt. Köttet är kraftigt orange och sött. Är perfekt för att ungsbaka och mycket god i soppor.  Rubriceras som normalstor, de plattrunda frukterna brukar väga mellan 3 – 5 kilo.

Sorten härstammar från Galeux, därav namnet och större mera kända stad är Bordeaux. Lär ha blivit omnämnd för första gången 1883. Är en pålitlig sort, ger även bra skörd en dålig sommar som sommaren 2021.  Den är ingen långlagrare utan bör ätas upp innan våren, mina brukar bli dåliga efter jul. Utvecklingstid: 95 dagar.

Foto: Kerstin Engstrand

Blue Hubbard är från 1870 är en riktig klassiker bland de storväxta sorterna. Man lägger märke till den! När den tronar i kökslandet så hör man många ropa ”titta där!”. Blue Hubbard har onekligen ett annorlunda utseende. Den silverblå färgen gör den dessutom nästan självlysande. Vanlig skörd är pumpor på runt 15 kilo. Bli inte orolig om dina enbart väger ett par kilo, de är helt ok att äta. Orange fruktkött. Bra att lagra i ett år utan problem. Ger bra skörd även mindre bra somrar. 105 dagar.

Foto: Kerstin Engstrand

Blue Ballet anges ofta som lillebror till ’Blue Hubbard’. Blue Ballet får frukter om ett till två kilo. Gulorange fruktkött som av många anses ha en lätt nötaktig smak. Är inte den mest lättlagrade men ett halvår brukar fungera bra. 95 dagar.

Foto: Kerstin Engstrand

Marina di Chioggia är en välkänd klassisk sort från nordöstra Italien, orten Chioggia ligger i närheten av Venedig.  Frukten är plattrund, väger två till tre kg. och har ett knottrigt mörkgrönt till brungrönt skal. På bilden syns inte knottrorna, eller bucklorna som en del kallar dem, då det är pumpans undersida du ser. Orangegult fruktkött och anses vara en av de godaste. Går att lagra länge. 100 dagar.

Foto: Kerstin Engstrand

Green Hokkaido säljs även under namnet ’Blue Kuri’. Som namnet anger så är detta en japansk sort.  Om du odlat den kända och lättodlade samt rikgivande ’Uchiki Kuri’ så är denna ett bra komplement, dock är Green Hokkaidos frukter mindre och plantorna inte lika rikgivande. Gult fruktkött som har en lite annorlunda konsistens, fast, inte så trådigt, lite torrt men ändå sött som smör är det många som beskriver det som! Green Hokkaido slänger ut långa rankor. Lagringstålig. 98 dagar.

Foto: Kerstin Engstrand

Guatemalan Blue är som namnet anger en sort från Mellanamerika. Som du ser av formen så kallas den att vara av banantyp. Mycket god. En frukt väger som maximalt tre kilo och blir då cirka 40 cm lång. Orange fruktkött som är helt slätt. 100 dagar.

Foto: Kerstin Engstrand

Golden Hubbard tidig som är en suverän långlagrare. Mycket kraftigväxande och frukterna väger i regel runt två till fyra kilo. 90 dagar.

Foto: Kerstin Engstrand

Uchiki Kuri säljs även som ’Orange Hokkaido. Detta är den traditionella japanska vintersquash, oerhört vacker med sina rödorange  frukter. Frukterna har en bra storlek, de blir i regel mellan ett till två kilo tunga. Orange fruktkött som är nästan helt fiberfritt och vars smak har en lätt söt och nötliknande ton. Mycket lättlagrad. 92 dagar.

Foto: Kerstin Engstrand

Crown Prince kommer ursprungligen från Sydafrika och är känd för sin goda smak, den är både söt och har en lätt touch av nötter. Dessutom mycket hållbar. Går at lagra i ett par månader, cirka tre och föredrar att lagras svalare än rumstemperatur.  Blir en rund och lite platt pumpa med skal i grön-stålfärg och med orange fruktkött. Får halvlånga rankor vilket innebär att den kräver inte så mycket plats. Odlad den i pallkrage så hittar du frukterna precis utanför pallkragen.

Foto: Kerstin Engstrand

Jarrahdale är oftast mera grön än den på bilden, färgens anses vara blågrå. En mycket vacker pumpa som är populär att ha som prydnad men är för oss en tillgång i matlagning. En pumpa väger i regel mellan fem och sju kilo.

7 mindre sorter, av C. pepo:

Foto: Kerstin Engstrand

Cream of the Crop, en ganska ny sort, kom någon gång på 1980-talet och blev direkt min favorit. Dess smak är lätt nötig. Varje frukt blir ca 15 cm hög och en är alldeles lagom som tillbehör för två personer. Buskvariant. Tar cirka 90 dagar på sig att bli skördeklar.

Foto: Kerstin Engstrand

Delicata Zeppelin, namnsort från 1894. Blir 15 – 20 cm lång. Att den fått heta Zeppelin förstår man när man ser dess form. Mycket god som ugnsbakad. Anges som normalstor och en frukt väger runt ett halvt kilo. Extra rolig att odla då den är både god och synnerligen dekorativ. Den är randig, ränderna är i början gröna men efter en tids lagring går de över till orange. Växtsättet är ganska kompakt varför ingen större yta behövs. Många anger att den är lite kräsen, den föredrar en bra och lång sommar.  Lagringsduglig i ett par månader. 100 dagar.

Foto: Kerstin Engstrand

New England Pie, denna ser man inte så ofta frön till men den är en av världens mest odlade pumpasorter.  Är en orange pumpa från USA och lär ha introducerats före 1863. Varje pumpa brukar väga mellan lite mer än ett kilo upp till tre kilo så den har en bra storlek. Fruktköttet är kraftigt orange med bra smak. Observera att innan den är mogen har skalet gröna fläckar, så det är normalt och ingen sjukdom. Och den går att ta in som fläckig, den blir orange efter ett tag, vanligen efter två till tre veckor inomhus. Säljs även under namnet ’Small Sugar’. 100 dagar.

Foto: Kerstin Engstrand

Lemon squash, frukterna är verkligen citrongula! Har ett kompakt växtsätt och en planta ger riklig skörd. Det gäller att skörda hela tiden så kommer det mer. Kännare anser att man ska skörda när frukten är runt fem centimeter i diameter – som en citron. Som alla mycket god att ugnsbaka men även steka i skivor. 50 dagar.

Foto: Kerstin Engstrand

Sweet Reba, är en så kallad Acorn-squash, det vill säga dess form liknar ett ekollon och de brukar därför även kallas för ollonpumpor. Flera i vår lista har den formen och de är synnerligen lätta att odla. Sweet Rebas frukter brukar bli mellan ett halvt till ett kilo tunga. Räkna dock med att en planta ger normalt minst tre frukter. Fruktköttet anges som sött och torrt! Har ett buskliknande växtsätt.  Vid lagring går den från mörkgrönt till orange och räkna med en maximal lagringstid om tre månader. 90 dagar. Namnet Reba lär vara en förkortning av Resistant Early Bush Acorn.

Foto: Kerstin Engstrand

Rondini, är en småväxt men rankande planta och är känd för sin tidiga skörd. Nu talar vi om frukter som är apelsinstora. Minst fem oftast tre gånger fler frukter brukar en planta ge. Rondini är till en början grön men går över till orange under lagring. Trots det italienska namnet så är den bördig från Sydafrika. 80 dagar. Rondini går även att skörda under sommaren.

Foto: Kerstin Engstrand

Table Star, är en stjärna, varje frukt väger mellan ett halvt till ett kilo och har orange och saftigt fruktkött.  Buskigt växtsätt, dvs den ger inga rankor. Kan lätt odlas i stor kruka.

Samt en överraskning!

Foto: Kerstin Engstrand

Turbanpumpa, ’Red Turban’ och ’Turkish Turban’, dessa ser man mest använda som dekorationer men de går utmärkt att äta. Varje frukt brukar skördemogna väga mellan ett oh tre kilo. Orange fruktkött med en söt och nötaktig väldigt god smak. 95 dagar. Turbanpumpor kallas även för Fransk turban.

Foto: Kerstin Engstrand

Läs också:

Lyckas med din pumpaodling

Om hur du kan skriva ditt namn på din pumpa.

Text och foto: Kerstin Engstrand

Liknande artiklar