Forellbegonian lyser upp i novembermörkret
Prickar, prickar och återigen prickar. Bladen pockar på uppmärksamhet, de har gjort att denna krukväxt både kallas för änglavinge, svinöra och forellbegonia. Forell för att bladen är avlånga, och mönstrade. Den som kallas för svinöra är vanligen fläckbegonian ’Lucerna’.
Bladen har även en vacker undersida, som går i rödbrunt. Det gör att forellbegonian även går att avnjuta underifrån.
Det är ännu roligare när den blommar. Små, vita och väna blommor i små buketter dyker plötsligt upp bland alla vitprickiga blad. Vissa namnsorter har svagt rosa blommor. Jag föredrar de med vita.
Det finns minst fyra namnsorter i den svenska handeln. Oftast finns de att köpa på hösten, i gråaste november men även i mars, april. Både ’Picta’ och ’Polka Dot’ har vita blommor. Enligt obekräftade rykten lär Christian Louboutin, mannen med de högklackade skorna med röda sulor, skorna som “alla” kändisar går i, haft just en Polca Dot i sitt badrum.
Vild växer den i Brasilien, i djungeln som undervegetation. Det gör att den inte behöver så mycket ljus, och därför trivs den utmärkt som krukväxt. Dessutom, det gör att den blommar på hösten, oftast i november! En sådan krukväxt tackar man ju inte nej till. Vild kan den bli runt metern hög, forellbegonian är egentligen en så kallad halvbuske!
Forelbegonians vetenskapliga namn är Begonia maculata. Under sommaren stormtrivs forellbegonian utomhus, i halvskugga vill den då stå.
Låt alltid din forellbegonia torka upp mellan vattningarna.
Vanlig krukväxtjord fungerar alldeles utmärkt.
Ge krukväxtnäring från våren till hösten, bäst blir en svag giva vid varje vattning, se information på förpackningen. Under senhösten och vintern ges näring bara en gång i månaden.
Forellbegonian kan synas bli lite ”spretig”, det vill säga den kan bli lite gänglig. Det är en fördel! För då kan man, utan att förstöra dess utseende, ta några skott som snabbt rotar sig om de sätts i en kruka med jord. Tar du skott förgrenar den sig också.
Text och foto: Kerstin Engstrand