The Parsley Box Garden
Det dök upp en del nordiska inslag på 2021 års Chelsea Flower Show – höstversionen. Denna lilla trädgård som blev publikens favorit bland de mindre trädgårdarna och hade inte minde än den världsberömda danska restaurangen Noma som förebild!
Noma har “bara” vunnit “Best Restaurant in the World” och det “bara” fyra gånger.
Här var det inläggningar I focus. Skörden, grönsakslandets överflöd togs tillvara och särskilt var det fokus på konservering och fermentering.
Samt focus på att minimera matsvinn förstås.
Det var en trevlig trädgård, jag trivdes i den. Inramningen med de höga växtbäddarna samt vackra träd skapade en härlig avskildhet och trygghet.
Bland träden märktes särskilt smultronträd, Arbutus unedo, spaljerade fruktträd som päron och koreansk blomsterkornell, Cornus kousa.
Självklart väckte köksdelen stort intresse. Där fanns förstås vackert danskt porslin. Att rakt ska möta runt, eller i alla fall mjuka former fanns även här och då särskilt i form av det ovala matbordet.
Höstfärger var ett självklart val. Designer var Alan Williams, www.formplants.com, som jag inte har något minne av har varit med tidigare på Chelsea.
Han hade dessutom ännu en tanke bakom trädgården, att utmana alla över 60 år, att stärka dem och visa att ålder är bara en siffra.
Trädgården var – förstås på grund av trädgårdens namn – sponsrad av Parsley Box www.parsleybox.com som är specialiserat på färdigmat och det hela var uppbyggt av Landform Consultants www.landformconsultants.co.uk .
Plyfa, plywood användes också:
Text och foto: Kerstin Engstrand