Chelsea-23: Köksträdgård att inspireras av

Chelsea-23: Köksträdgård att inspireras av

Foto: Kerstin Engstrand

Äntligen! En härlig köksträdgård där man även åt lunch varje dag samt skolklasser fick besöka, det var en av de verkliga pärlorna på 2023 års Chelsea Flower Show. Plot to Plate gillades skarpt, från jord till bord brukar vi säga.

Design: Mark Gregory

Konstruktion: Landform Consultants Ltd

Sponsor: Savills

Jag har varit med så länge att jag minns Sir Terence Conrans takterrass med spaljerade tomatplantor och Rosemary Vereys franska potager. Rosemary orsakade då en verklig buzz, plötsligt ville alla ha en köksträdgård där blommor och ätbart samsades i skira och praktfulla kombinationer. Idag talar man om “edimentals”, dvs en kombination av orden ornamental och edible.

Nu var det en av Chelseas verkliga veteraner Mark Gregory’ s tur. På senare år mest känd för att ha blivit publikens favorit för sina trädgårdar tillägnande grevskapet Yorkshire. Nu blev det en trädgård för Savills. Hans, håll i dig nu, 108:e utställningsträdgård och för 34:e året i rad! Fem guldmedaljer har han fått på Chelsea, 2023 blev det “bara” förgyllt silver vilket många trodde att Mark var ledsen för. Men inte, han hade fått ut sitt budskap om vikten att odla nära. Idag är det självklart att allt som används i en Chelseaträdgård är återanvänt och återanvänds igen.

Både gammal som ung besökte trädgården. Foto: Kerstin Engstrand

Nu blev det en trädgård som föreställde en köksträdgård tillhörandes ett lantligt beläget hotell. En levande köksträdgård, en fungerande, här plockade kocken kryddor och grönsaker från odlingen och varje dag t ett antal Chelseapensionärer lunch här vilket i sig var unikt, första gången mat regelbundet serverades i en trädgård. Dessutom kom skolklasser på besök och några hade extra fint sällskap med prinsessan Catherine of Wales.

Foto: Kerstin Engstrand

Det är mycket man kan göra på 100 kvm! Ett utekök, en matplats för åtta personer under tak och, mängder med odlingsyta så frågan man ställer sig, varför gör inte fler något liknande av sina trädgårdar?

Foto: Kerstin Engstrand

Två objekt som lockade ögat

En stor urna fylld med vatten och blommor var ett enkelt och effektfullt sätt att skapa ögonfröjd. Den var så placerad att man avnjöt den från flera olika håll.

Notera mönstret i bänken, ärtor! Foto: Kerstin Engstrand

En bänk runt det “berömda trädet”, Gleditsia tricanthus ‘Ruby Lace’, var flitigt använt av de som fick komma in i trädgården.

Träd

Foto: Kerstin Engstrand

Höga, spaljerade avenbokar skyddade trädgården vid entrén mot uteköket. Mot muren i trädgårdens nederkant fanns ett ståtligt fikonträd som samsades med lök och kryddor.

Gleditsia tricanthus ‘Ruby Lace’. Foto: Kerstin Engstrand

I mitten stod det träd som vissa förståsigpåare angav var orsaken varför Mark inte fick guld. För att det inte var utslaget. Gissa vad Mark blev upprörd! För som han påtalade, det stod redan i briefen som lämnats in ett år tidigare, att detta träd inte skulle vara fullt utslaget.

Äpple- och päronträd var självklara. Foto: Kerstin Engstrand
Vin fanns förstås också! Foto: Kerstin Engstrand

Kryddhörna

Foto: Kerstin Engstrand

Överallt hittade man kryddor. I ett hörn vid grillen fanns några. Andra växte i rabatten och åter andra i fina krukor. Myntor och citronmeliss växte i regel i krukor, de är kända “rymmare”. Svamp fanns förstås också.

Lite grönsaker

Foto: Kerstin Engstrand

Perfekta kålrabbbin, sallat i mängd, fänkål i rabatterna samt bondbönor med rubinröda blommor.

Lite vatten

Foto: Kerstin Engstrand

Den lilla bäcken med vattenkrasse och wasabi ansågs inte uppfylla säkerhetskriterierna. Vatten i form av vattentunnor och vattenkannor fanns lite var stans.

Efter Chelsea kommer Savills dels att använda sina erfarenheter tillsammans med välgörenhetsorganisationen Rethink Food, som särskilt arbetar med skolbarn samt i samarbete med Shaw Trust kommer den att byggas upp på Meadow View House i Nottinghamshire.

Matbordet

Foto: Kerstin Engstrand

Menyexempel

Foto: Kerstin Engstrand

COCKTAIL
Winifred Spritz

A DAILY HARVEST
Herb panisse with aioli
Wood fired peas with shiso
Goats milk ricotta with chive salt

FROM THE WOOD OVEN
Flat breads with confit garlic butter
Smoked trout

FROM THE GARDEN
Marinated garlic peppers
Japanese spinach
Shaved fennel salad

DESSERT
Rhubarb clafouti

Allt används. Rester av stenläggningens Yorkshirestone användes som rabattkanter. Foto: Kerstin Engstrand

Fler artiklar om Mark Gregorys tidigare trädgårdar hittar du om du klickar på etiketten Mark Gregory.

En sluss och grevskapet Yorkshire = publikfavorit

Text och foto: Kerstin Engstrand

Liknande artiklar