2015 RHS Chelsea Flower Show: Växttrender

2015 RHS Chelsea Flower Show: Växttrender

Foto: Kerstin Engstrand

2015 års Chelsea Flower Show bjöd på ny variation när det gäller växtvalet. Det har skett ett skifte.

Här är några växter som dominerade:

2sean
Fjällkvanne. Foto: Kerstin Engstrand

 

Flockblommiga växter dominerade stort. Fjällkvannen med sin limegröna färg fanns i mängder av trädgårdar, antingen i full blom eller enbart som planta. Inte ett enda exemplar av den purpurfärgade syntes till och det är ovanligt, den brukar alltid återfinnas i minst en trädgård. Kvannen är tvåårig.

Det är synd att  det är svårt att få tag på frön till Blomsterkörveln i Sverige för den är en mycket  bra ettårig växt. Den är många designers favoritväxt och finns närmare presenterad här.

Fingerborgsblommor är klassiska på Chelsea, de är enkla att få fram fina exemplar av till mitten av maj. I år såg vi också att kungsljusen börjar komma tillbaka.  Bäcktisteln som var stor redan förra året återfinns också i nästan varenda trädgård.Läs mer om bäcktisteln här.

Foto: Kerstin Engstrand
Puderrosa kungsljus Verbascum ‘Merlin’ lila lupiner Lupinus ‘Masterpiece’, några ljusblå camassia plus bäcktistel i en rabatt skapad av Chris Beardshow. Foto: Kerstin Engstrand

 

Även purpurlysingen återkom i stor mängd. Läs mer om purpurlysing här.

Purpurlysing. Foto: Kerstin Engstrand
Purpurlysing. Foto: Kerstin Engstrand

 

Libertia ‘Taupo Sunset’, den rostfärgade irisen ‘Kent Pride’ och fingerborgsblomman  Digitalis ‘Illumination Apricot’ skapade elektriskt ljuskraft i trädgården ”The Pure Land Foundation Garden”.  Det limefärgade gräset som minglar så vackert är Hässlebrodd, Milum effsum ’Aurerum’ som vi skrev om i samband med förra årets Chelsea, klicka här.

 

Fingerborgsblomman ‘Apricot’ är helt ny och skapade habegär. Flera i denna serie såg vi. Det är en solälskande fingerborgsblomma, och steril, vilket gör den relativt trogen och mera långlivad än vanliga fingerborgsblommor. En hallonfärgad använde Sarah Eberle sig av i sin ena trädgård, klicka här. Serien slog igenom 2012 då den rosa varianten blev Årets växt.  Den rosa kan du se här nedan, bilden är från Beth Chattos terrass.

ww16